Hoe werkt Walk&Talk?

Wat is Walk&Talk?

Walk&Talk is een beweegprogramma rondom transplantatie waarin iedereen die met transplantatie te maken heeft, welkom is om mee te wandelen. Bewegen en ontmoeten, dat is waar Walk&Talk voor staat. Met elkaar de positieve effecten van een actieve leefstijl ervaren. Zowel vóór transplantatie (prehabilitatie) als na transplantatie (revalidatie). Samen wandelen biedt de mogelijkheid om ervaringen en tips uit te wisselen. Daarnaast werk je aan je conditie en aan een gezonde leefstijl. Deelname aan Walk&Talk is geheel kosteloos en vrijwillig. Lees hieronder verder voor meer uitleg over Walk&Talk.

Wie zijn er betrokken binnen de wandelgroep?

Koploper

De koploper is hét  aanspreekpunt van een wandelgroep. Iemand die het leuk vindt om in de eigen woonomgeving een wandelgroep op te zetten, ondersteund door de (andere) koplopers. Een koploper is meestal iemand die zelf getransplanteerd is of in afwachting is van een nieuw orgaan.

De koploper organiseert de wandelingen en wandelt zelf mee. Daarnaast neemt de koploper contact op met geïnteresseerden om hen te informeren en uit te nodigen om eens mee te lopen. De regionale koploper wordt ondersteund door de landelijke koplopers en door het ziekenhuis dat Walk&Talk aanbiedt aan zijn/haar patiënten.

Om goed voorbereid te zijn op het organiseren van een eigen wandeling wordt er door Walk&Talk jaarlijks een (online) koplopers informatieavond georganiseerd. Deelname hieraan is  kosteloos en vrijblijvend. Hiervan wordt de koploper op de hoogte gesteld door de zorgverlener van het ziekenhuis.

Deelnemer

Wat is een wandelgroep zonder deelnemers? Walk&Talk is voor iedereen die getransplanteerd is of op de wachtlijst staat voor een nieuw orgaan. Donoren, familieleden, partners en vrienden zijn ook welkom om mee te wandelen. Dat maakt de drempel om mee te lopen soms net even lager. Al blijkt in de praktijk dat het helemaal niet erg is dat deelnemers elkaar nog niet kennen. Meelopen kan maandelijks of wat minder vaak.

Topconditie is niet nodig. Iedereen begint ‘ergens’ en de koploper houdt rekening met het niveau en wensen van de deelnemers. Iedereen is anders. En wie weet… geeft meedoen steeds meer conditie, vertrouwen en energie.

Kernteam

Indien het ziekenhuis Walk&Talk aanbiedt is er een kernteam betrokken. Dit zijn zorgverleners vanuit verschillende disciplines. Dit kernteam kan bestaan uit de volgende zorgverleners;

  1. Arts
  2. Verpleegkundig Specialist
  3. Diëtist
  4. Medisch Maatschappelijk werker
  5. Fysiotherapeut

Een afgevaardigde van het kernteam houdt zich bezig met het contact met de koploper, organiseert de materialen in het ziekenhuis en informeert collega’s over Walk&Talk.

Tijdens de spreekuren kunnen zorgverleners zijn/haar patiënten informeren over het belang van bewegen. Hierbij wordt er uitleg gegeven over Walk&Talk. De patiënt kan dan overwegen om eens mee te wandelen. In overleg met de wandelgroep lopen de zorgverleners ook af en toe mee.

Landelijke koplopers

De landelijke koplopers zijn centrale aanspreekpunten van Walk&Talk. Deze landelijke koplopers mag je benaderen wanneer je behandelend centrum Walk&Talk nog niet aanbiedt. Zij zorgen ervoor dat je ergens kan aansluiten om te wandelen totdat je behandelend centrum Walk&Talk gaat aanbieden. Als je wilt blijven wandelen binnen de landelijke wandelgroep, dan is dat mogelijk. Verder zorgen de landelijke koplopers ervoor dat iedereen geïnformeerd blijft. Voor meer informatie over deze landelijke wandelgroep,  bekijk hun Facebookpagina ‘Bewegen En Transplantatie’.

Welke Walk&Talk materialen zijn er?

Walk&Talk heeft diverse materialen ontwikkeld om alle betrokkenen te ondersteunen en informeren. Een aantal voorbeelden van deze materialen zijn hieronder opgesomd:

 

 

    • Whatsappgroep(en), hét communicatie kanaal van alle wandelgroepen
    • Transplantatiebox met o.a. handige informatie over bewegen, gezonde recepten, herbruikbare waterfles, zonnebrandcrème en een Walk&Talk flyer
    • Koplopers training met naslagboekje
    • Folders en posters
    • Website incl. Webapp
    • Binnen wandelgroepen wordt er veelal gecommuniceerd in een WhatsApp-groep, met vrijblijvende deelname.

Over Walk&Talk

 

Deze wandelingen worden aangeboden door Amsterdam UMC en de volgende centra:

Walk&Talk is een beweegprogramma dat is ontwikkeld door Chiesi Pharmaceuticals B.V. in samenwerking met Amsterdam UMC (locatie VUmc), (dr. Joost van der Heijden, nefroloog) en Erasmus MC, (dhr. Adilson Da Silva, medisch maatschappelijk werker). Walk&Talk wordt financieel ondersteund door Chiesi Pharmaceuticals B.V..

Indien je vragen heeft over een wandeling in het kader van je gezondheid, verzoeken wij je contact op te nemen met je behandelaar of transplantatieverpleegkundige.

Voor vragen over de website kun je contact opnemen met: [email protected]

© 2020 Walk & Talk

PM-2021-10308