Meestgestelde vragen

Meestgestelde vragen over meedoen

Kan ik een keer vrijblijvend mee wandelen?

Jazeker! Meld je aan bij de regio waar je een keer mee wilt lopen. De koploper neemt daarna contact met je op. Je zit nergens aan vast. Samen met de koploper beslis je zelf of je een keer wilt meewandelen.

Ik kan/ wil niet elke maand meewandelen, kan ik mij toch aanmelden bij een wandelgroep?

Ja, je bent welkom om mee te lopen wanneer je wilt. Je bent elke maand welkom en ook om de maand of af en toe is prima. Dit bepaal je zelf. Je bent nergens toe verplicht. Per week kun je in de Walk&Talk-app of bij de koploper aangeven of je wel of niet meewandelt.

Ik ben niet getransplanteerd of donor, kan ik dan wel deelnemen aan de wandelgroep?

Ja, je bent welkom om mee te wandelen. Als je kort of langer geleden getransplanteerd bent, maar ook als je op de wachtlijst staat in afwachting van een orgaan. Het doel is bewegen en ontmoeten en hier de voordelen van te ervaren. Voor iedereen.

Mag ik ook iemand meenemen?

Ja, een partner, familielid of vriend(in) mag zeker meewandelen. Het doel is dat mensen met elkaar wandelen en in gesprek zijn. Ook de mensen om u heen zijn welkom om hun vragen te stellen en hun ervaringen en tips te delen. Dat kan heel waardevol zijn, naast dat het ook gezellig is natuurlijk.

Mag ik mijn hond meenemen?

Ja, in principe kunnen ook honden mee met de wandeling. Het kan dat iemand uit de groep allergisch is of angstig voor honden of dat het op de geplande route honden niet toegestaan zijn. Het is aan de groep om met elkaar te bespreken wat voor iedereen de beste oplossing is.

Wat zijn de kosten om mee te wandelen?

Het wandelen is gratis. Vaak is er vóór of na de wandeling gelegenheid om iets te eten of te drinken, dit is uiteraard vrijblijvend. Deze kosten zijn wel voor eigen rekening.

Is mijn conditie wel voldoende om mee te wandelen?

Het uitgangspunt van Walk&Talk is: iedereen is welkom! De koploper houdt rekening met de conditie van alle deelnemers die zich die maand hebben aangemeld. Per wandeling zijn er verschillende routes mogelijk en er zijn altijd rustpunten onderweg, zoals bankjes. De kortste route is aangepast op wat mensen willen lopen. De langste route is in de praktijk meestal rond de 5 kilometer. Zo kan iedereen meelopen en loop je nooit alleen. Ook niet als je met een ondersteunend hulpmiddel loopt, zoals een rollator. Wel vragen we iedereen om met de eigen behandelend arts en/of beweegprofessional te overleggen of deelname aan de wandelgroep mogelijk is.

Mijn ziekenhuis/ regio biedt nog geen Walk&Talk aan. En nu?

Een aantal ziekenhuizen in Nederland biedt Walk&Talk aan of heeft aangegeven interesse te hebben. Het doel is een landelijke community te realiseren waarbij, er regionaal/lokaal wandelmogelijkheden zijn voor iedereen. Op de landkaart kunt u zien of er in uw regio een wandelgroep actief is. Heeft u interesse om deel te nemen aan een wandelgroep of zou u zelf een wandelgroep willen starten in een regio die nu nog ontbreekt op de kaart? Neem contact op met de landelijke koplopers. Zij hebben goed zicht op de aanmeldingen en ontwikkelingen en helpen u graag verder.

Hoe gaat het wandelen met de huidige COVID-19 maatregelen?

We zijn blij dat er steeds meer kan, maar we zijn er nog niet. De coronamaatregelen zijn steeds leidend. We doen wat op dat moment toegestaan is. We passen bijvoorbeeld de groepsgrootte aan, Houden onderling afstand en wandelen in een rustige omgeving. Daarnaast is het belangrijk voor iedereen te doen waar u zich goed bij voelt. Door zelf te lopen en (online) contact te houden met de groep door bijvoorbeeld foto’s te delen, blijft u ondertussen toch in beweging en betrokken bij elkaar.

Ben je ziek, heb je klachten (griep of verkoudheid), dan willen we dat je je altijd afmeldt voor een wandeling.

Is er contact met andere wandelaars in het land?

Voor wie dat wil is dat zeker mogelijk. Op de Facebookpagina van ‘Bewegen en Transplantatie’ is er volop mogelijkheid om ervaringen, tips en foto’s te delen met elkaar. Het is ons doel om een landelijke community te vormen waarbij iedereen in zijn/haar omgeving met anderen kan wandelen en waarbij we jaarlijks een Walk&Talk wandeldag organiseren.

Meestgestelde vragen over koplopers

Kan ik ook koploper worden?

Leuk dat je interesse hebt! Wij zijn altijd op zoek naar mensen die in hun eigen regio een wandelgroep willen starten. Ook is het mogelijk om in een bestaande groep medekoploper te worden. Wil je koploper worden? Neem dan contact op met uw behandelaar of stuur een mail naar [email protected].

Kan ik ook samen met iemand anders koploper worden?

Ja, dat kan en is ook handig. Het kan gebeuren dat je zelf een periode minder in de gelegenheid bent om de wandelgroep te coördineren. Misschien ken je zelf iemand die medekoploper wil zijn? Anders denken wij graag met je mee.

Wat is het minimale en maximale aantal deelnemers van een wandelgroep?

Er is geen minimum of maximum aantal deelnemers door ons vastgelegd. We hebben ons te houden aan de regels voor groepsgrootte, maar verder is het vooral belangrijk dat je als koploper je prettig voelt. Mocht de groep (te) groot worden, kunt je altijd besluiten de groep op te splitsen.

Welke materialen gebruikt Walk&Talk?

De volgende materialen zijn ontwikkeld voor Walk&Talk;

  • Transplantiebox met o.a. handige informatie over bewegen, gezonde recepten, herbruikbare waterfles, zonnebrandcrème en een Walk&Talk flyer.
  • Koplopers training met naslagboekje
  • Folders en posters
  • Website incl. WebApp
  • Binnen wandelgroepen wordt er veelal gecommuniceerd in een WhatsApp-groep, met vrijblijvende deelname.

Ik zou graag meer informatie willen over de rol van koploper. Waar vind ik deze informatie?

Veel informatie over Walk&Talk is te vinden op de startpagina van de website.  We organiseren naar behoefte een online informatiebijeenkomst voor mensen met interesse in de rol van koploper. Deelname aan deze avond verplicht tot niets.

Meestgestelde vragen over zorgprofessionals

Ik ben zelf zorgprofessional en zou graag betrokken zijn bij Walk&Talk. Wat kan ik doen?

Leuk dat je interesse hebt om als zorgprofessional bij Walk&Talk betrokken te zijn! Voor een wandelgroep is het waardevol dat er een team in het ziekenhuis is die bewegen rondom transplantatie aanmoedigt en ondersteunt. Als zorgprofessional kun je binnen het ziekenhuis bijdragen aan bekendheid en draagvlak onder collega’s van verschillende discipline, helpen bij de coördinatie van flyers, informatieposters en de transplantbox, informeer je toekomstige deelnemers over Walk&Talk en houd je contact met de koploper. En als je eens met de groep wilt meelopen, dan kan dat in overleg met de koploper ook.

Algemeen meestgestelde vragen

Waar kan ik terecht met andere of algemene vragen over Walk&Talk?

Veel informatie over Walk&Talk is te vinden op deze website. Als je vraag daarmee nog niet beantwoord is, kunt u contact opnemen met de landelijke koplopers. Zij beantwoorden uw vraag graag of zorgen dat uw vraag op de goede plek terecht komt.

Wie zit er achter Walk&Talk?

Walk&Talk is een samenwerking van Chiesi Pharmaceuticals, Amsterdam UMC, locatie VUmc en Erasmus MC. In het Amsterdam UMC, locatie VUmc  is het beweegprogramma als pilot in 2017 gestart. Chiesi Pharmaceuticals sponsort het beweegprogramma Walk&Talk.

Wie zijn de initiatiefnemers?

Joost van der Heijden vertelt. 

 

Uit onderzoek blijkt dat na een transplantatie een patiënt vaak in gewicht aankomt. Te vaak ontwikkelen patiënten diabetes, mede door een ongezonde leefstijl.

Ingrijpen op leefstijl gebeurt laat, wanneer iemand al is aangekomen of wanneer iemand al ziekten heeft ontwikkeld. Aandacht voor revalidatie na de transplantatie in combinatie met gezonde leefstijl zou hier preventief kunnen werken. En ook in de tijd vóór transplantatie natuurlijk. Niet afwachten, maar in beweging komen!

Walk&Talk is ontstaan vanuit de vraag: Hoe kunnen we patiënten effectiever begeleiden zodat hun nierfunctie na transplantatie op lange termijn behouden blijft en hoe helpen we mensen met het aanleren van een andere leefstijl? Daarnaast weten we dat veel mensen zich nog onvoldoende gesteund en aangemoedigd voelden op het gebied van beweging en dat veel mensen contact met andere ‘ervaringsdeskundigen’ misten.

Over Walk&Talk

 

Deze wandelingen worden aangeboden door Amsterdam UMC en de volgende centra:

Walk&Talk is een beweegprogramma dat is ontwikkeld door Chiesi Pharmaceuticals B.V. in samenwerking met Amsterdam UMC (locatie VUmc), (dr. Joost van der Heijden, nefroloog) en Erasmus MC, (dhr. Adilson Da Silva, medisch maatschappelijk werker). Walk&Talk wordt financieel ondersteund door Chiesi Pharmaceuticals B.V..

Indien je vragen heeft over een wandeling in het kader van je gezondheid, verzoeken wij je contact op te nemen met je behandelaar of transplantatieverpleegkundige.

Voor vragen over de website kun je contact opnemen met: [email protected]

© 2020 Walk & Talk

PM-2021-10308