Waarom wandelen met Walk&Talk?

In het filmpje hieronder vertelt nefroloog Joost van der Heijden over het ontstaan van Walk&Talk en de voordelen van wandelen rondom transplantatie.

De droom van nefroloog Joost van der Heijden: 

“Een wandelende transplantatie-community in heel Nederland met aandacht voor leefstijl na een transplantatie.”

Kom in beweging en wandel met ons mee!

Het wandelprogramma Walk&Talk staat voor bewegen en ontmoeten, samen er op uit en de positieve effecten daarvan ervaren. Voldoende bewegen is een belangrijk onderdeel van een gezonde leefstijl. Een gezonde leefstijl bestaat ook uit bijvoorbeeld voldoende slaap, gezonde voeding en omgaan met stress. En bewegen is zoveel breder dan ‘sport’!

Als je plezier ervaart in beweging en positieve effecten merkt bij jezelf, is dat motiverend om in beweging te blijven. Bewegen hoeft niet heel zwaar te zijn, je kunt starten met korte wandelingen. Een topconditie is niet nodig. Alle beweging telt en is geen zitten. De lat hoeft echt niet te laag, maar door het haalbaar en plezierig te houden klinkt het toch al een stuk aantrekkelijker. Een kwestie van rustig opbouwen en niet forceren. Wat vandaag niet lukt, lukt misschien een andere dag wel.

Een goed uitgangspunt is kijken naar mogelijkheden bij een chronische ziekte en/of een beperkte conditie. Iedereen begint bij zijn of haar eigen begin. Bovendien kan de motivatie tot beweging voor iedereen anders zijn. Kies iets waar je plezier in hebt!

De ene traint voor een sportieve prestatie, zoals het beklimmen van de Mont Ventoux, de ander haalt plezier uit een dansles.

Wat weten we over de positieve effecten van bewegen?

Bewegen kent volop lichamelijke en mentale voordelen, zowel op korte als op lange termijn. Door te bewegen kun je de volgende positieve effecten gaan ervaren, namelijk;

  1. Meer ontspanning
  2. Weerbaarder tegen stress
  3. Beter slapen
  4. Lekkerder in uw vel zitten
  5. Betere kwaliteit van leven
  6. Bloeddruk onder controle

Kortom, bewegen kost energie, maar geeft ook veel energie!

Er wordt volop onderzoek gedaan naar hoeverre beweging en de mate van fysiek functioneren rondom transplantatie samenhangt met betere uitkomsten. We zullen steeds meer weten over het effect van beweging op hoe lang een orgaan goed functioneert na transplantatie. We weten nu al dat beweging positief bijdraagt aan allerlei factoren die van invloed zijn op uw gezondheid na transplantatie.

Waarom wandelen?

Wandelen is een activiteit die laagdrempelig is en een kleine kans geeft op overbelasting. Hoewel het ook bij wandelen belangrijk is om op te bouwen en de eigen grenzen te leren kennen, kan een wandeling prima aangepast worden naar ieders niveau en tempo. Daarnaast is wandelen een beweegvorm die conditie en uithoudingsvermogen verbetert. Samen wandelen is nog waardevoller omdat je ervaringen kunt uitwisselen met elkaar.

Als éénmaal de eerste stap gezet is, letterlijk, nodigt dit uit om er meer te zetten en om ook op andere dagen wat meer activiteit in de dag te brengen. Een wandelgroep is een motiverende stok achter de deur waarin mensen onderlinge betrokkenheid en ondersteuning van zorgprofessionals ervaren. Wandelen is ook teamwork: hoe fijn is het om samen actief in de buitenlucht te zijn.

Diëtist MSc nefrologie, leefstijlcoach, Eva Anne Hartman


Walk&Talk mede-oprichter, koploperstrainer landelijk, coördinator Amsterdam UMC

Onderdeel zijn van Walk&Talk geeft mij ook als zorgverlener enorm veel energie! Af en toe loop ik mee, niet als ‘witte jas’, maar geniet dan net als iedereen van een mooie omgeving. De combinatie van het wandelen, de buitenlucht en de onderlinge contacten tijdens het wandelen brengt zoveel positiefs. We hebben het met elkaar over transplantatie en alles wat daarbij komt kijken, maar ook over hele andere dingen. Niets moet en iedereen is welkom. Walk&Talk is voor iedereen die betrokken is bij transplantatie, in welke rol dan ook.

Samen in beweging!

Wil je zelf ervaring opdoen met Walk&Talk? Meld je aan en loop eens mee.

Heb jij met jouw wandelgroep een ervaring die je ook op de website wilt delen? Stuur dit naar  [email protected]

Over Walk&Talk

 

Deze wandelingen worden aangeboden door Amsterdam UMC en de volgende centra:

Walk&Talk is een beweegprogramma dat is ontwikkeld door Chiesi Pharmaceuticals B.V. in samenwerking met Amsterdam UMC (locatie VUmc), (dr. Joost van der Heijden, nefroloog) en Erasmus MC, (dhr. Adilson Da Silva, medisch maatschappelijk werker). Walk&Talk wordt financieel ondersteund door Chiesi Pharmaceuticals B.V..

Indien je vragen heeft over een wandeling in het kader van je gezondheid, verzoeken wij je contact op te nemen met je behandelaar of transplantatieverpleegkundige.

Voor vragen over de website kun je contact opnemen met: [email protected]

© 2020 Walk & Talk

PM-2021-10308